Texts in Norwegian
Systematisk Begrepsundervisning i teori og praksis
(Hansen 2016)
Boka representere en velutprøvet pedagogisk tilnærming med en teori som kan danne ramme både for ordinær opplæring og spesialundervisning.
Den første delen gir en innføring i teorien bak systematisk begrepsundervisning (BU) og tilhørende didaktiske modellene med vekt på modellen for systematisk begreps-undervisning.
"Praksisdelen" inneholder mange vedlegg og beskrivelser av kasusstudier av barn og unge med språk- og lærevansker. bl. a. med omtale av BU av fire elever med generelle lærevansker, BU av ei minoritetsspråklig jente i overgangen barnehage og skole, BU av en blind gutt i førskolealder, BU av en gutt med Downs syndrom, BU av to unge med schizofrenidiagnose, m. fl. Det foreligger også en omtale av BU i en kombinasjon av ordinær opplæring og spesialundervisning. Til sammen gjør disse det tydeligere hva systematisk begrepsundervisning står for, og viser noen av de mulighetene som kan ligge i å benytte denne pedagogiske tilnærmingen.
Når det gjelder innholdet, fremstår kapittel 9 som det aller viktigste. Kapittelet, som er på 40 sider og forfattet av Solveig Nyborg, omtaler på en instruktiv, klargjørende og eksemplifiserende måte hvordan BU-tilnærminga også kan benyttes til undervisning av Fagbegreper – i prinsippet på de flest fagområdene og på stadig stigende nivå i grunnskolen så vel som på høyere utdanningsnivåer.
Teoridelen av boka samt kapittel 9 klargjør slik den direkte linjen som går fra grunnleggende BU av barn med henblikk på tidlig innsats for å forebygge lærevansker samt for å bidra til utvikling av sentrale språklige læreforutsetninger hos barn i sin alminnelighet, til BU av fagbegreper.
Basisbok 1
(Hansen, A., Koppen, K., Svendsen, A., 2000)
Bokas temaområder fremheves i de fire undertitlene. I tråd med disse gis det en grundig innføring i systematisk begrepsundervisning (BU), basert på Nyborgs modell for slik undervisning. I tillegg innehar boka forslag til undervisningsprogrammer for farge-, form-, stillings-, plass-, antall- og retningsbegreper m. fl.. Et av kapitlene omtaler også erfaringer med og evalueringer av BU i barnehager.
Boka inneholder også en grundig metodikk for begynneropplæringa i lesing. Metodikken beskriver bl.a. arbeidet med bokstavlæringa, oppdeling av ord i språklyder samt arbeidet med å bevisstgjøre barn på hva sammenlesing eller syntesedanning innebærer. I denne sammenheng foreligger det også presise uttalebeskrivelser av språklydene og nøyaktige bokstavbeskrivelser.
Det foreligger også et forslag til foreldrekurs i tilknytning til begynneropplæringa i lesing samt arbeidsark for skole- og foreldre-barnsamarbeid om bokstavlæringa, analyse-trening og sammenlesing.
Et fjerde tema er matematikkforståelse, hvor sammenhengen mellom begreper og grunnleggende matematikkforståelse er i fokus. Denne delen inneholder bl.a. forslag til forebyggende opplæring i et begrepsorientert perspektiv for å fremme matematikkforståelse.
Basisbok 2
(Hansen, Koppen Svendsen, 2016) ISBN: 978-82-90910-80-3
Bokas temaområder fremheves i de tre undertitlene, med vekt på oppgavearkene, som utgjør hoveddelen av boka. Hver bokstav og tilsvarende språklyd er representert med hvert sitt ark som inneholder beskrivelser av hvordan man kan gå frem i undervisning av forbindelsen mellom språklyd/uttale og bokstaven (metodikk bokstavlæring). I denne forbindelse beskrives uttalemåtene for språklydene og det henviser til beskrivelser av hver bokstav. Arkene inneholder også oppgaver for å lære barn/elever å dele ord inn i språklyder (analysetrening). I tillegg har hvert ark oppgaver for øvelse i stavelseslesing samt ord/setningslesing (leselæring).
Oppgavearkene inneholder ord og setninger som anbefales analysert og lest gjentatte ganger, ut fra en forventning om at dette vil kunne bidra til en tiltagende ordgjenkjenning og stimulere ortografisk ordlesing.
Leseopplegget har også sitt fokus rettet mot det semantisk aspektet eller ordenes meninger i sine oppgaver.
Oppgavene på arkene vil også kunne bidra til utvikling av den fonologiske bevisstheten, og det blir viktig å forsikre seg om at elevene har/får kjennskap til begreper som setninger, ord, stavelser og språklyd.
Boka anbefales brukt som utfyllende bok til "Basisbok 1 … (Hansen, Koppen Svendsen, 2016) og gjerne parallelt med og utfyllende for ABC-verk som benyttes på 1. og 2. årstrinn. Den anbefales også til bruk for elever i 2. klasse som trenger en ytterligere tilpasning av den tidlige leseopplæringa, for eldre elever som trenger tid på å tilegne seg leseferdigheter, og overfor elever som har forsinket språklydsutvikling og/eller fonologiske vansker.